Onderwijs

Maatschappelijke Stage

Binnen de eerste drie jaar op het Stedelijk College Eindhoven ga je een maatschappelijke stage lopen. Dat is een andere stage dan de arbeidsoriëntatie stage, waar je ervaring met een bepaalde beroepsrichting op gaat doen. De maatschappelijke stage doe je namelijk niet voor jezelf, maar voor een ander. De stage bestaat dan ook uit vrijwilligerswerk. 
 
Wat is de maatschappelijke stage?

De maatschappelijke stage is ontstaan doordat de Nederlandse overheid en scholen vinden dat jongeren meer betrokken moeten worden bij onze samenleving. De maatschappelijke stage is een vorm van leren binnen het onderwijs, waarbij je buitenschools ervaringen op doet met de samenleving. Deze ervaring doe je op door middel van vrijwilligerswerk en is dus onbetaald. Je gaat voor iemand anders, een organisatie of instantie werkzaamheden verrichten. Dat kunnen allerlei verschillende werkzaamheden zijn. Ook kun je er voor kiezen om meerdere stages te lopen bij verschillende stageplekken. 
 
Het doel van de maatschappelijke stage is om leerlingen:
 • kennis te laten maken met de verschillende kanten van onze maatschappij;
 • meer te betrekken bij onze samenleving;
 • te leren wat het belang is van andere mensen helpen;
 • eigen initiatief, zelfstandigheid, creativiteit en ondernemerschap te laten ontwikkelen;
 • een ervaring te geven waar ze trots op mogen zijn.
Met andere woorden: het is leuk, nuttig, uitdagend en gezellig. Je leert nieuwe mensen kennen, je wereld wordt een stukje groter en je ontdekt waar je goed in bent. Door iemand anders te helpen krijg je een goed gevoel.
 
De maatschappelijke stage is dan ook een belangrijke ervaring. Daarom is het een verplicht onderdeel van je diploma. Je moet de stage met minimaal een voldoende of, nog beter, een goed afronden.

Eisen aan de maatschappelijke stage:
 
 • de stage is vrijwilligerswerk, dus onbetaald;
 • je loopt de stage bij een non-profit organisatie;
 • je loopt minimaal 30 uur stage;
 • er moet een overeenkomst zijn met de stageplek;
 • er komt een eindbeoordeling van de stage door je stagebegeleider;
 • je vult een evaluatie in aan het einde van je stage (stageverslag);
 • de stage is geen arbeidsoriëntatie stage!

 

Invulling van de maatschappelijke stage door het Stedelijk College Eindhoven

Scholen hebben een grote vrijheid betreffende de invulling van de stage. Het Stedelijk College Eindhoven heeft er voor gekozen om de stage als volgt in te vullen:
 • Minimaal 30 uur stage zelf invullen. Deze 30 uur worden verrekend in de 1040 uren norm die alle scholen moeten halen;
 • Minimaal 20 uur stage in de onderbouw en de rest in de bovenbouw (derde jaar).Heb je al je uren al gedraaid in de onderbouw (dus minimaal 30 uur), dan ben je klaar en hoef je in de het derde jaar geen uren meer te draaien;
 • Aan het eind van het derde jaar moet de stage afgerond zijn met een voldoende of goed!

 

Waar kun je allemaal stage lopen?

Er zijn veel verschillende plaatsen waar je stage kunt lopen. Dit kunnen ook meerdere verschillende stageplekken zijn, zolang je in totaal maar aan je 30 uur komt.  je kan dus bijvoorbeeld bij een voetbalclub en kinderboederij  gaan werken. Je moet bij twee stageplekken wel twee stage overeenkomsten hebben. Het belangrijkste is dat je een stageplek kiest die je interessant en leuk vindt. 
 
Het is de bedoeling dat je deze stageplek zelf gaat zoeken. Begin daar op tijd mee, want de leerlingen van andere scholen in Eindhoven en omstreken lopen ook deze stage. Je vist dus in dezelfde vijver en moet er op tijd bij zijn wil je nog veel keuze hebben.
  
Heb je nog vragen, dan kun je terecht bij je mentor of bij mevrouw N. der Kinderen.
Locatie Oude Bossche Baan

Oude Bossche Baan 20
5624 AA  Eindhoven
telefoon: 040-264 53 64
oudebosschebaan@stedelijkcollege.nl