Onderwijs
In de onderbouw (leerjaar 1 en 2 van het vmbo) kun je kiezen uit 4 horizongebieden:
Lifestyle
Bij Lifestyle draait 't om de wereld van gezondheid, zorg en welzijn. De lessen gaan over koken, voedingsgewoonten en je uiterlijk. Maar ook over inrichting en aankleding van jezelf en je kamer. Over mode, accessoires en persoonlijke verzorging. Bij Lifestyle leer je belangrijke dingen als samenwerken, respect, geduld en belangstelling voor de ander. Je laat zien wat je kunt in projecten en presentaties. Zo ontdek je onverwachte kanten van jezelf en van de ander!


Sportplaza
Bij Sportplaza maak je kennis met veel sporten. Het gaat om spelen, ontdekken, leren, oefenen en toepassen. Niet alleen van de sportvaardigheden zelf, maar ook management en organisatie. Zoals het organiseren van toernooien. Als je sporten leuk vindt, is ons programma met excursies en gastlessen iets voor jou. Je ontdekt dat er meer is dan sport. het gaat ook om veiligheid, EHBO, handicaps, ondernemerschap en je eigen verantwoordelijkheid.


Technoworld
In Technoworld draait alles om techniek. Je ontdekt dat je techniek overal tegenkomt: fabriek, bouwplaats, thuis, theater en sportveld. Techniek is overal. In Technoworld is het belangrijk om te leren werken met materialen en gereedschappen. Je moet 'handig' worden, om iets te kunnen maken of repareren. Computers worden daarbij steeds belangrijker. Je zult merken dat je veel mensen kunt helpen als je goed bent in techniek. Leuk, toch?Theaterfabriek
Stel je wordt uitgenodigd om mee te doen aan een musical. Wat zou je het liefste doen? Op het toneel staan, de posters tekenen, decorstukken ontwerpen en bouwen, het licht en geluid regelen, kleding maken of de zaken regelen achter de schermen? Bij theaterfabriek ontdek je zelf waar jij goed in bent. Je gaat samen met andere leerlingen werken aan opdrachten in het schooltheater, de computerruimte of het atelier. De resultaten van je werk laat je zien en horen aan het publiek. Spannend hè?

In die horizongebieden staat de interesse voor techniek, verzorging van jezelf, sport en creativiteit centraal voor 7 lesuren per week. De leerlingen zijn echter niet alleen bezig met hun interesse, maar stellen zichzelf ook vragen als:
  • Welk niveau kan ik aan?
  • Wat vind ik makkelijk en wat kost mij moeite?
  • Wat vind ik interessant en vooral ook: wat wil ik bereiken?
  • Waar kan ik uit kiezen en wat moet ik daarvoor doen?
Een kind leert pas als hij het gevoel heeft dat hij iets kan, dat hij iemand is en dat hij erbij hoort. Wij nodigen leerlingen uit hun interesse en talenten te volgen binnen een horizongebied. Leerlingen vinden het leuk en zinvol om meer praktijklessen te volgen.
Veel leerlingen vinden het moeilijk om een goede beroeps- en studiekeuze te maken en wisselen daarom onnodig vaak in het vervolgonderwijs (MBO) van studie. Sommige leerlingen weten al wel wat ze graag leren.

Daarom hebben we op het Stedelijk College aan de Oude Bossche Baan een heel nieuw praktijkprogramma ontwikkeld waar in 2009 mee is gestart. Met praktisch leren bedoelen we zaken zoals een theaterproductie maken, allerlei sporten beoefenen en sportdagen organiseren, een videoclip maken, koken en uiterlijke verzorging, verkoop en managementopdrachten, op excursie gaan naar bedrijven en instellingen en gastlessen krijgen zodat je meer leert over allerlei beroepen en dus letterlijk meer zicht krijgt op je eigen toekomst aan de horizon.
Locatie Oude Bossche Baan

Oude Bossche Baan 20
5624 AA  Eindhoven
telefoon: 040-264 53 64
oudebosschebaan@stedelijkcollege.nl